Makkelijke moestuin

Michiel van Liere aan het werk in zijn 'Makkelijke Moestuin'

Steeds meer mensen raken overtuigd van het nut en de lol van moestuinieren.  Verser krijg je het niet op tafel en uit eigen grond smaakt het toch het lekkerst. Ook is het leuk om eens wat minder bekende rassen te proberen. Maar goed, hoe begin je er mee? Hoe maak je een zaaikalender die het hele jaar wat lekkers en moois oplevert? Hoeveel zaadjes stop je in de grond, en hoe ver van elkaar? Hoe zorg je ervoor dat dat er ook leuk uitziet in plaats van een paar saaie rijtjes? Er is een nieuwe trend die daar antwoorden op lijkt te hebben. Het Nederland heet het ‘Makkelijke Moestuin’ of ‘Vierkante Meter Tuin‘. Het is een makkelijk en toegankelijk systeem om zelf een moestuin op te zetten. Houtenaar Michiel van Liere probeerde het uit in zijn eigen tuin. Het bevalt hem zo goed dat hij het iedereen kan aanraden die in zijn eigen tuin met moestuinieren aan de slag wil gaan. Voor wie er meer over wil weten volgen hieronder wat tips van Michiel en de Voedselwerkgroep van TT Houten:

  • Een volledige uitleg over het concept is te lezen op www.makkelijkemoestuin.nl of op www.squarefootgardening.com (Engelse site van bedenker Mel Barthalomew)
  • Het vierkante meter systeem kun je natuurlijk zelf maken maar ook kant en klaar bij de Welkoop kopen. Daar verkopen ook de aarde, zaden en hebben ze een handig foldertje over het concept.
  • Zaden, aarde e.d.  kun je ook bij tuincentra als De Schouw, Hornbach en Intratuin kopen, bij bouwmarkten en bij sommige Houtense supermarkten.
  • Op internet zijn zadenleveranciers als www.debolster.eu en www.vreeken.nl aanraders vanwege hun biologische aanbod.
  • Op youtube (zoekterm Square Foot Gardening) zijn diverse filmpjes te vinden.
  • Het is een leuk concept, maar er zijn natuurlijk ook wel wat kritische kanttekeningen bij te plaatsen. Onze collega’s van TT De Pijp (Amsterdam) hebben dat hier al eens goed verwoord gedaan.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s