Film How Cuba survived peakoil – 27 april


Als energie en voedsel niet meer vanzelfsprekend is.

Wat kan je doen als de invoer van energie en voedsel ineens voor meer dan de helft wegvalt? Dat scenario overkwam Cuba in de jaren 90. Met de uitval van (kern)energie in Japan door de aardbeving blijkt dat wat zo vanzelfsprekend lijkt, dat niet is. De film The power of the community laat zien hoe Cubanen reageerden op hun vervroegde Peak Oil met regionale bio-landbouw, stadstuinen, duurzame energie en veel meer. ‘Een prachtige en inspirerende film’ (Nederlands ondertiteld).

Woensdag 27 april 2011, Filmavond van Transition Town Houten, aanvang 20.00 uur, locatie Markant, Het Kant 199 3995 GZ Houten.

Toegang: vrijwillige bijdrage; Zaal open om 19.45 uur

Advertenties

6 thoughts on “Film How Cuba survived peakoil – 27 april

 1. Bedankt voor je reactie Koen.
  Het is interessant, de Zeitgeist beweging en site’s zoals degene die je noemt. Het lijkt me leuk om eens met je van gedachte te wisselen over de raakvlakken tussen TruthTheory en Transition Towns. Niet gehinderd door door meer dan oppervlakkige kennis van Zeitgeist en TruthTheory denk ik dat je gelijk hebt dat ze verder gaan dan Transition Towns. Verder in de zin dat er bij TruthTheory een hoog abstractieniveau wordt gekozen van globale economische logica, mondiale machtsvraagstukken, ‘achter de schermen’ waarheden etc.
  Transition Towns is juist heel lokaal, concreet, tastbaar, gericht op contact tussen mensen, zelforganisatie. Optimistisch ook.
  Ik heb zelf de indruk dat Transition Towns daarmee een duidelijk andere weg naar Rome is dan Truth Theory/Zeitgeist. Rome is dan: een duurzame (wonen, verplaasten, consumeren), meer sociale manier van leven.
  Ik ben benieuwd hoe jij daar tegenaan kijkt Koen. Hoe zou jij het spreekwoordelijke Rome van TruthTheory definieren? En hoe de beoogde weg?
  Groet,
  Daniel (initiatiefgroep TT Houten)

 2. Hoi Daniel,

  Ik wou niet zozeer verwijzen naar de site truththeory maar wel naar de inhoud van het filmpje, over de Zeitgeist beweging inderdaad.

  Wel, in het kort, de ZG beweging is heel ambitieus. Het wil zoveel mogelijk mensen bewust maken van het feit dat de samenleving van vandaag gebaseerd is op een verouderd systeem van verwerving en uitwisseling van geld. Het erkent dat de meeste problemen op deze planeet onstaan zijn door deze uit de handen gelopen monetaire economie. In huidige systeem ligt het meeste geld en macht bij bedrijven en een paar individuen. En de schulden liggen bij ons en bij de staat. Alles draait om geld en winstmaximalisatie waardoor het systeem niet toelaat dat technologie en wetenschap zich te efficiënt ontwikkelen. Waarom zou een pharma bedrijf een efficiënte genezing tegen kanker ontwikkelen want ze verdienen er nu veel geld aan, werknemers zijn ervan afhankelijk geworden, als je je centjes in de olie liggen hebt, zou je dan duurzame energie promoten? Integendeel … wat schaars is, brengt goed op… . Efficiente vooruitgang is in dit hebzuchtig systeem inherent onmogelijk … .

  Als alternatief pleit de ZG beweging pleit voor een resource gebaseerde economie. Het stelt de technologie en wetenschappelijke vooruitgang voorop, want onze problemen zijn technisch. In dit systeem kennen we geen hebzucht want er kan niets worden gekocht of verkocht. Aldus kent de vooruitgang ook geen grenzen meer en kan iedereen op aarde van zijn basisbehoeften voorzien worden.

  Een ambitieuze uitdaging dus, een andere weg, recht naar de wortels van het probleem, iets wat traditionele activatiegroepen niet inzien.

  Een TT zou er in de ZG beweging net uitzien zoals jullie voor ogen hebben. Met de grootste verschillen dat er niet verhandeld wordt. Dus zonder geld en alles wat daarmee te maken heeft zoals banken, verzekeringen, advocaten. Ongeveer 65 procent van alle jobs zullen niet meer nodig zijn. Mensen kunnen dus herleven. Politiek kan worden uitgedund tot de essentie : resource management, monitoring. Mensen hoeven niet langer dom gehouden te worden. Ze stemmen niet meer op personen maar op ideëen die ze zelf bijdragen. Groot verschil, als je je wil inleven raad ik je aan om devolgende lectures eens te bekijken : http://vimeo.com/7857584 en http://vimeo.com/7938805 . De weg naar Rome wordt daarin uitgelegd. Verder als je echt op zoek bent naar keiharde bewijzen en wil weten waarom de monetaire macht corrupt is, moet je eens zoeken naar Zeitgeist Addendum.

  BTW, zelf zit ik eraan te denken om een earth house te zetten maar dan wel met aansluiting op het rioolnet als dat verplicht is, mischien is er een mogelijkheid in de eco wijken die ze zullen zetten. Enig idee hoe de gemeente daar tegenover staat?

  • Hoi Koen,
   Wat betreft de earthships: Luuk vd Werf van Ecowijk Houten en TT Houten heeft studie gedaan naar de mogelijkheden voor eathships in de noordelijke geluidswal rondom Houten. Hij kent een paar mogelijk geïnteresseerden en weet dat de gemeente er niet bij voorbaat afwijzend tegenover staat. Je kunt eens contact met hem opnemen via luukse AT gmail.com.

   A propos Zeitgeist. Het spreekt mij persoonlijk niet zo aan, na het bekijken van één van de links die je doorstuurde. Ik gun ieder zijn inspiratiebronnen, en wil er daarom niet negatief over schrijven. Ik draai het graag om. Hieronder 4 dingen die me aanspreken in TT (en waar Zeitgeist een andere weg lijkt te kiezen):
   -Lokalisering. Niet wachten of hopen op een globale oplossing maar nu lokaal aan de slag. Met lokaal werkende oplossingen en de kracht en inventiviteit van de mensen in jouw gemeenschap.
   -Optimisme. De uitdagingen zijn ongekend, zeker, maar angst verlamd. Een lonkend perspectief en en schouders eronder mentaliteit motiveren.
   -Multi-insteek: aspecten van technologie (bv. rondom energiewinning) zijn belangrijk, maar heel veel andere zaken ook, zoals besparing, creativiteit, versimpeling, lokalisering, samenwerking etc.
   -Zelfrelativering: “Wij weten ook niet of dit werkt”, is de vrolijke disclaimer van TT. En zo is het maar net. Al wat je kan doen is je best, naar eer en geweten.

   Groet,
   Daniel

 3. Heb deze avond in de trein de film eindelijk bekeken.

  Een heel appart verhaal is het hé … .

  Gelukkig is de overheid niet meteen ingegaan op financiële “steun” tijdens de overgangsperiode. Zo hebben ze geen compromissen moeten sluiten met bedrijven en zich in schulden moeten zetten. Het is meer dan duidelijk dat de cubaanse overheid het goed heeft aangepakt voor haar bevolking. In tegenstelling tot al het negatieve dat de rest van de wereld er altijd over zeggen. Ik zie in waarom de VS moet Cuba in een slecht daglicht houden want het is tegen hun kapitalistisch zelfbelang. Het is een te goed voorbeeld van hoe het beter kan. Ze slaan er zelf miljoenen dollars tegenaan om de macht proberen om te gooien en er een democratie te zetten zodat ze hun mensen en bedrijven daar aan de top kunnen zetten. In een land als Cuba waar zorg/ziekenhuiskosten onbekend zijn, en je als Amerikaan met de boot naartoe gaat en OOK gratis zorg kan krijgen. Hoe lang gaat het nog duren vooraleer de VS er terug een puinhoop van maakt … .

  Anyway, het is knap wat de cubaanse overheid en haar bevolking verwezenlijkt hebben. Het is een voorbeeld voor de rest van de wereld.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s