TT Projecten

Aan de slag binnen Transition Towns

Er is zo veel wat je kan doen als gemeenschap om minder afhankelijk van olie te worden en om minder CO2 uit te stoten. En vaak is het verrassend eenvoudig. Het Transitie Handboek staat bijvoorbeeld vol ideeën. Het is mogelijk om een veerkrachtig en toekomstbestendig Houten te krijgen waarin we bovendien een waardevoller en mooier leven leiden. Veel activiteiten van Transition Town hebben op zichzelf al het karakter van een feestje.

Hieronder volgt een beperkte opsomming van initiatieven die bij elkaar opgeteld kunnen leiden tot een gelukkig, gezond en veerkrachtig Houten. Concrete projecten rondom een thema (voedsel, mobiliteit, woningbouw, energie, etc.) worden in werkgroepen verder verkend en uitgevoerd.

Denkbare activiteiten zijn o.a.:

Bewustwording: filmavonden organiseren, lezingen verzorgen, boeken ter uitlening doneren aan de bieb, open space-bijeenkomsten, wereldcafés, viskomdiscussies …

Carrotmobbing: Dit is een omgekeerde boycott. Je spreekt met een ondernemer af op een bepaalde dag met heel veel mensen bij hem te kopen. In ruil daarvoor besteedt hij de extra omzet aan een duurzame investering in zijn bedrijfsvoering.

Permablitz: Hierbij wordt in een paar uur tijd iemands gewone tuin door een groep mensen omgebouwd tot een duurzame, nuttige tuin vanuit de principes van ecologisch of permacultuur tuinieren.

Lokale Voedinggids: Een gids met adressen waar men eten kan kopen dat dichtbij geproduceerd is, dus weinig ‘voedselkilometers’ heeft afgelegd.

Kookworkshops: met lokaal geproduceerd voedsel

Autodelen: In Houten zijn is het via Wheels4all en Greenwheels mogelijk om deelauto’s te gebruiken. Ideaal voor een tweede auto maar ook als eerste auto steeds populairder. Er is op dit gebied natuurlijk nog veel meer te bedenken. Autodelen kan bv. ook met buren.

Zonne- en/of windenergieprojecten op buurtniveau, wijk- of dorpsniveau: Samen inkopen is goedkoper! Voor wie een beperkt budget heeft of weinig ruimte kan deelname aan een gezamenlijk project (bv. een windmolen bij een boerderij in de buurt) ook heel interessant zijn.

Buurtmoestuin: Een Buurtmoestuin is een stuk grond waarop buurtbewoners gezamenlijk groenten, fruit, kruiden en bloemen telen. Er zijn allerlei verschillende vormen; je hebt moestuinen op daken; ongebruikte stukjes gemeentelijk groen worden vaak gebruikt en binnentuinen fungeren ook vaak als gemeenschapsmoestuinen. Een mooi voorbeeld in de buurt is de Bikkershof in Utrecht.

Boomplantdagen: Vooral fruit- en notenbomen!.

Repair café: Broodrooster stuk, stoel doorgezakt of gaatje in je trui? Ga er mee naar een repair café. Misschien kan iemand het nog repareren, en misschien kun jij iets anders van iemand anders repareren.

Ambachtscursussen: weven, spinnen, fietsonderhoud, riet vlechten, gereedschap slijpen, groenten en fruit inmaken, snoeien, moestuinieren, composteren etc.

Cursussen in “diverse vaardigheden”: zonnepanelen installeren, groene daken aanleggen, woningisolatie, succesvol vergaderen etc.

Boek: met interviews met oudere Houtenaren over het leven in Houten vóór het goedkope-olie tijdperk.

Wordt vervolgd, want deze lijst is nog lang niet compleet!
Overigens dit alles waar wenselijk in samenwerking met de gemeente, de winkeliersvereniging, de ondernemersvereniging, de openbare bibliotheek, de volkstuinverenigingen, de welzijnsorganisatie, de verzorgingshuizen, de buurtverenigingen, etc.

Advertenties

One thought on “TT Projecten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s