Eetbaar Houten

Vruchtbomen langs het Kooikerspad

EETBAAR HOUTEN

De werkgroep “Eetbaar Houten” wil bereiken dat er meer eetbare gewassen, struiken en bomen in Houten worden geplant en geoogst! Dat kan door in onze eigen tuin aan de slag te gaan maar ook door als buurtbewoners stukjes plantsoen/weiland/bos e.d. te adopteren, zodat er meer eetbare tuintjes komen in Houten.
Daarnaast willen we de gemeente stimuleren om meer eetbare struiken en bomen in de wijk te planten en willen we graag samenwerken met bestaande groepen in Houten die zich al (veel) langer bezig houden met het zelf verbouwen van voedsel. We willen ons ook laten inspireren door allerlei nieuwe initiatieven zoals de makkelijke moestuin, tuinieren op basis van permacultuur, tuinieren in het bos (de onderhoudsvrije tuin van de toekomst ) en gevel- of venstertuinen.

Voor wie?
Voor alle bewoners van Houten.
Spelende kinderen in een speeltuin kunnen, als er bijvoorbeeld bramenstruiken staan, hun spel afwisselen en even snoepen van de vruchten. Ook zouden omwonenden van een plantsoen erop uit kunnen trekken om met zijn allen de vruchten te gaan plukken of de noten te gaan verzamelen. Naast basisschool Klavertje Vier in Houten Noord is een buurtmoestuin, de Buurtklaver.

Geschikte plekken
Eigen tuin, gevel, balkon, venster zijn een heel geschikte plek om mee te beginnen!
In het publieke domein willen we beginnen met het in kaart brengen waar in Houten reeds eetbare struiken of bomen zijn aangepland. Onze volgende stap is om wandelingen/fietstochten langs deze plaatsen te organiseren. Vervolgens willen we pluktochten organiseren om samen te oogsten uit plantsoenen en parken. De vruchten en noten kunnen we vervolgens (met elkaar) verwerken tot jam, appeltaart en wat we maar kunnen bedenken. Ook oriënteren wij ons op de plekken waar het mogelijk is om nieuwe bomen en struiken aan te kunnen planten. We willen met de gemeente nadenken of herinrichting van Houten Noord daar mogelijkheden voor biedt. Ook lijkt het ons heel leuk als het buitengebied Nieuw Wulven naast het speelbos bijvoorbeeld een educatief smulbos krijgt. Inmiddels is in Makeblijde een bestaande boomgaard uitgebreid tot een voedselbos.

Expertise
Binnen Houten is er al veel kennis over tuinieren. Om deze kennis uit te dragen naar een grotere groep mensen willen we graag workshops organiseren. Van het leren snoeien tot het plaatsen van een regenton of het zelf gaan composteren. Daarnaast willen we ook graag nieuwe kennis binnen brengen door lezingen, films, workshops over bijv. Permacultuur. Wij zouden het erg leuk vinden om hierbij samen te werken met al bestaande groepen en bedrijven in Houten.

3 gedachten over “Eetbaar Houten

  1. Misschien niet direct van groot praktisch NUT, maar wel vol schoonheid is de tuin van jhr. Ram nu. (Nu het in de avonden nog lang licht is en de dagen soms (te) warm: pak eens de fiets en rij naar Schalkwijk. Het is hooguit een half uurtje fietsen. Dan rechts het spoor over, meteen weer links. Na de eerste nieuwe boerderij langs de Tetwijkseweg nog zo’n 50 meter en dan naar rechts het pad op. (Iets voor waar de bouwkeet met de afbeelding erop staat.) Bij de bocht voor de bank en het bord naar rechts en dan na 10 meter weer naar links tussen de knotwilgen de sloot over en aanschouw dan links dat wat ik bedoel: het nut van schoonnheid.

  2. Pingback: Filmcyclus: Consuminderen | Voetprint Cooking®

  3. Pingback: Investeren in je eigen geluk » Oosterse Eigenheimers a la Carte – Thuisafgehaald in Transition Town Café

Plaats een reactie